Tuesday, 8 October 2013

PANASS - SIAPA KETUA PEMUDA UMNO..???


Pemilihan untuk memilih pemimpin bagi parti UMNO berulang kembli. Untuk kali ini format pemilihan telah diubah dari kebiasaan di mana seramai 33,272 calun telah disahkan untuk bertanding bagi merebut jawatan yang ada di dalam parti. Hanya jawatan Presiden dan Timbalan Presiden sahaja yang selamat kerana tidak dipertandingkan.

Dengan keterbukaan format kali ini telah mengundang ramai ahli untuk menawarkan diri untuk berkhidmat kepada parti. Ini membuatkan pemilihan UMNO 2013 menjadi panas. Penyandang-penyandang jawatan sedia ada terasa tercabar dengan kehadiran calun-calun baru yang memberikan saingan kepada mereka. Di masa yang sama ahli-ahli mempunyai kelebihan untuk memilih pemimpin yang terbaik untuk berkhidmat kepada parti.

Untuk pemilihan ini penulis ingin fokus kepada pemilihan jawatan Ketua Pemuda yang dilihat lebih panas dan perlu diulas mengikut pandangan penulis sendiri. Untuk kali ini Lima calun telah menawarkan diri. Sedari dulu lagi pemilihan Ketua Pemuda selalu mendapat perhatian daripada ahli dan juga menjadi perhatian khusus kepada parti-parti lain. Ini kerana peranan Ketua Pemuda dalam parti UMNO mempunyai pengaruh yang sangat besar.

Penyandang Ketua Pemuda Sdr. Khairy Jamaludin akan ditentang oleh empat calun baru. Penulis lebih fokuskan kepada Sdr. Akhramsyah Muamar Ubaidah Sanusi sebagai calun yang berpotensi untuk menyaingi pertandingan tersebut. Jika kemenangan Sdr. Khairy yang penuh kontraversi di pemilihan yang lalu masih hangat dan diperkatakan sehingga sekarang. Maka pemilihan kali ini beliau sekali lagi dicabar oleh pesaing yang lebih segar dan berwawasan dengan agenda Hidup Melayu telah mendapat perhatian dan sekali gus meraih sokongan dari kalangan ahli-ahli pemuda UMNO sendiri.

Sejak kebelakangan ini agenda Melayu yang selalu menjadi selogan dan bagitu rapat dengan perjuangan pemuda UMNO telah terpinggir dibawah pimpinan Sdr Khairy. Banyak isu-isu sensitif berkaitan orang Melayu dan agama Islam tidak ditangani dengan baik oleh pemuda Umno. Malah pemuda dilihat lebih liberal dibawah kepimpinan Sdr Khairy. Ini membuatkan kegelisahan dikalangan ahli pemuda dan masyarakat Melayu sendiri.

Dengan munculnya calun yang berpotensi dan berwibawa Sdr Akhrmsyah dengan genda Melayu dan agama Islam, memberi satu alternatif kepada ahli untuk memilih yang terbaik untuk memimpin mereka ke arah yang lebih baik. Ini bukanlah sesuatu yang luar biasa. Orang Melayu pernah membuat perubahan dan menolak kepimpinan yang bersifat liberal dan kurang semangat Melayu. Dato Onn dan Tuanku Abdul Rahman sendiri ditolak oleh orang Melayu kerana sikap trolak ansur yang berlebihan, tak apalah dan terlalu liberal dan banyak memberi ruang kepada orang asing hinggakan meresahkan perasaan orang Melayu yang merasakan hak dan kepentingan mereka dirampas.

Dengan sikap dan semangat jatidiri Melayu yang menebal di dalam tubuh badan Sdr. Akhramsyah yang akan bertanding untuk jawatan Ketua Pemuda, tidak mustahil sejarah penolakan orang Melayu terhadap Dato Onn dan Tunku Abdul Rahman akan berulang semula. Sdr Akhram akan menjadi calun pilihan dan seterusnya menjadi pemimpin yang akan memertabatkan semula semangat perjuangan Melayu dan Agama Islam di negara ini.

HIDUP MELAYU. CALUN PILIHAN 03.
9 comments:

 1. شركة امست للتنظيف افضل شركة لتنظيف المنازل والشقق والفللوالبيوت والمجالس والكنب والمفروشات والخزانات بالقطيف والمنطقة الشرقية لديها عمالة مدربة وخصومات هائلة طما توفر خدمات مكافحة الحشرات ورش المبيدات بالقطيف باسعار رخيصة ومناسبة وخصومات هائلة

  شركة امست للتنظيف
  امست للنظافة القطيف
  شركة امست لمكافحة الحشرات
  شركة امست لرش المبيدات

  ReplyDelete
 2. افضل شركة تنظيف بالقطيف تقدم خدمات نظافة متكاملة علي اعلي مستوي بدقة وجودة ومواصفات قياسية واسعار تنافسية فتعد الشركة الاولي بالقطيف لتقديم خدماتالتنظيف بجودة وسعر مثالييينفهي خير مثال لراغبي الحصول علي نظافة شاملة مع التعقيم وباسعار مناسبة

  شركة تنظيف بالقطيف
  شركة تنظيف منازل بالقطيف

  ______________________________________________________________________________________________________________________


  شركة كشف تسربات المياه بالقطيف
  شركة تنظيف مجالس بالقطيف
  شركة تنظيف خزانات بالقطيف
  شركة شفط بيارات بالقطيف

  ReplyDelete
 3. هل تعانون من الحشرات وكثرتها واضرارها البالغة نقدم لكم افضل شركة لابادة جميع انواع الحشرات بالضمان وهي شركة المثالية لمكافحة الحشرات حيث تقدم اليوم افضل العروض والخدمات بارخص الاسعار بخصم 50% لفترة محدودة

  شركة المثالية لمكافحة الحشرات
  شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالدمام
  شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالخبر
  شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالقطيف
  ______________________________________________________________________________________________________________
  شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالاحساء
  شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالجبيل
  شركة المثالية لمكافحة الحشرات بجدة

  ReplyDelete
 4. شركة المثالية للتنظيف افضل شركة تنظيف بالمنطقة الشرقية تخصصت في تقديم كافة الاعمال المنزية من نظافة ومكافحة حشرات بالمنطقة فلديها افضل الخدماتبافضل جودة واوبارخص الاسعار التي لا تتوفر الا معها كافضل وارخص شركة تنظيف بالاضافة الي خدمتا مكافحة الحشرات ورش المبيدات الامنة والفعالة علي الحشرات بجميع انواعها .. تقدم لكم اليوم افضل العروض والخدمات بخصومات هائلة يمكنكم الحصول عليها من خلال الروابط التالية

  شركة المثالية للتنظيف
  شركة المثالية للنظافة
  شركة المثالية للتنظيف بالدمام
  شركة المثالية للتنظيف بالخبر
  شركة المثالية للتنظيف بالقطيف

  ReplyDelete